Κυριακή , 30 Αυγούστου 2015
Τελευταία

Πόνος στην πλάτη..

.
Ο πόνος στην πλάτη είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει τους περισσότερους      ανθρώπους σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη  σχετίζονται με  πόνο και δυσκαμψία στη μέση.


Διάφοροι τύποι  πόνου στη πλάτη:

Ο πόνος στην πλάτη κατατάσσεται σε δύο κυρίως κατηγορίες:

* Συγκεκριμένος πόνος στην πλάτη – ο πόνος που συνδέεται με μια υποκείμενη κατάσταση  υγείας ή με βλάβες της σπονδυλικής στήλης
* Μη συγκεκριμένος πόνο στην πλάτη – όπου ο πόνος δεν προκαλείται από σοβαρές βλάβες ή ασθένειες, αλλά από διαστρέμματα, στελέχη των μυών, ελαφρά τραύματα ή ένα τσιμπημένο ή ερεθισμένο νεύρο.

Αιτίες συγκεκριμένου πόνου στην πλάτη:

* Ισχιαλγία – μια κατάσταση που προκαλείται από ένα νεύρο στο πίσω μέρος (το ισχιακό νεύρο) το οποίο είναι ερεθισμένο ή συμπιεσμένο
* Μετακίνηση δίσκου – όπου ένας από τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης  διασπάται και το ζελέ στο εσωτερικό διαρρέει
* Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα – μια κατάσταση όπου οι αρθρώσεις στη βάση της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσουν φλεγμονή.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ανάλογα με τη διαρκεια των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα:

* Οξύς πόνος στην πλάτη – ο πόνος δεν διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες
* Χρ όνιος πόνος στην πλάτη – ο πόνος διαρκεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες


Πόσο συχνός είναι πόνος στην πλάτη;

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και μπορεί να επηρεάσει ενήλικες όλων των ηλικιών. Εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους θα επισκεφτούν γιατρό τους, λόγω πόνου στην πλάτη. Το 80% των ενηλίκων θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του συμβάν με πόνο στην πλάτη.
.
Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι λιγότερο συνήθης από τον οξύ πόνο στην πλάτη, αλλά είναι και αυτός πολύ διαδεδομένος. Στην Αγγλία, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας (μετά από την αρθρίτιδα). Μετά το άγχος, είναι η κύρια αιτία της μακροπρόθεσμης απουσίας από την εργασία. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένα στα 10 άτομα δ ήλωσαν ότι έχουν κάποιο βαθμό από χρόνιο πόνο στην πλάτη.
.
Τα ποσοστά των αναφερθέντων περιπτώσεων πόνου στην πλάτη στην Αγγλία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια – μια τάση που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα δυτικά έθνη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν την αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων. Μια θεωρία είναι ότι τα ποσοστά της παχυσαρκίας, κατάθλιψης και άγχους είναι τώρα μεγαλύτερη από ό, τι στο παρελθόν. Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν παράγοντες κινδύνου για το χρόνιο πόνο στην πλάτη. Μια άλλη θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι σήμερα είναι πιο πρόθυμοι να αναφέρουν τα συμπτώματα του πόνου στον γιατρό τους από ότι στο παρελθόν.
.
Οι πιθανότητες για πόνο στην πλάτη μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ διαφορετικών ατόμων. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μικρά επεισόδια οξείας οσφυαλγία πριν αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους. Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους  ήπιων έως μέτριων πόνων στην πλάτη που διακόπονται από περιόδους έντονου πόνου, πράγμα που τους καθιστά ανίκανους να εκπληρώνουν τ ις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αναμενόμενες πιθανότητες για πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα για τον χρόνιο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν ένα θετικό περιβάλλον και απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής τείνουν να ανακάμψουν ταχύτερα  από αυτούς που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και είναι δυσαρεστημένοι με μια ή περισσότερες πτυχές της ζωής τους.

Θεραπευτικές επιλογές για τον πόνο στην πλάτη περιλαμβάνουν παυσίπονα,  βελονισμό και μαθήματα γυμναστικής. Ορισμένες περιπτώσεις ο χρόν ιος πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να επωφεληθεί από πρόσθετη ψυχολογική θεραπεία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.


Αυτό το άρθρο δεν είναι με κανένα τρόπο υποκατάστατο ιατρικών συμβουλών. Ο πιο σωστός τρόπος να μάθετε για τον πόνο στην πλάτη είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Επισκεφτείτε την κατηγορία Υγεία για περισσότερα τέτοια άρθρα.

2 comments

  1. Αν πονάτε στην πλάτη και δεν μπορείτε να βρείτε θεραπεία, να ελέγξετε αν έχετε ινομυαλγία! Νευρολόγος ή ρευματολόγος μπορεί να κάνει την διάγνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scroll To Top

Facebook

Twitter

Google Plus